'Apple gaat films verhuren'

AMSTERDAM - Apple gaat zijn online muziekwinkel iTunes uitbreiden met een videotheek. Daarvoor zouden althans in iTunes aanwijzingen te vinden zijn.

David Watanabe, ontwikkelaar van enkele populaire programma's voor Applecomputers, ontdekte de mogelijke uitbreiding toen hij een klachtenformulier in iTunes invulde. In een lijst met mogelijke probleemomschrijvingen zag hij verschillende klachten met betrekking tot gehuurde films, zoals "Huurfilm niet ontvangen".

Tot nu toe konden via iTunes alleen films worden gekocht - en slechts in sommige delen van de wereld, zoals de Verenigde Staten.

Beeld: David Watanabe

DVD-verkopen

In juni berichtte de Britse krant Financial Times al over de plannen van Apple, dat in gesprek zou zijn geweest met verschillende Amerikaanse filmmaatschappijen. Volgens de krant zouden de films vanaf het najaar te huur zijn voor 2,99 dollar.

De verhuur zou voor de filmstudio's aantrekkelijker zijn dan filmverkopen, zoals Apple al doet met rolprenten van Paramount en Walt Disney, omdat huurfilms de dvd-verkopen minder schade zouden toebrengen.

Concurrenten

Verschillende concurrenten van Apple zijn, zelf of in samenwerking met andere bedrijven, al langer actief in de online filmverhuur. De films zijn voorzien van een technologie die er voor zorgt dat ze na een vastgestelde periode niet meer bekeken kunnen worden.

Tip de redactie