ROME - Het Vaticaan is in de afgelopen dagen overspoeld met e-mails voor paus Johannes Paulus II. Tienduizenden mensen uit de hele wereld bedanken de rooms-katholieke kerkleider daarin voor zijn pogingen om een oorlog tegen Irak te voorkomen.

De mailtjes zijn binnengekomen bij diverse Vaticaanse congregaties, omdat de paus zelf geen e-mailadres heeft, zeiden medewerkers woensdag. Ook de telefoon rinkelt voortdurend. Veel gelovigen hebben de 82-jarige kerkleider gevraagd naar de Iraakse hoofdstad Bagdad te reizen om een oorlog te stoppen, zo meldde de krant La Stampa.

Tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie heeft de paus woensdag op de valreep een oproep gedaan voor vrede in de wereld en in het bijzonder voor degenen die "in deze uren worden bedreigd door een oorlog". Hij sprak zich opnieuw uit tegen het Amerikaans-Britse plan om Irak aan te vallen. De paus waarschuwde dat een oorlog kan leiden tot terrorisme en nieuwe strijd in de regio van Irak.

Het Vaticaan had dinsdag al zeer kritisch gereageerd op het ultimatum van de Amerikaanse president George Bush aan de Iraakse leider Saddam Hussein. "Wie besluit dat de vredelievende middelen zijn uitgeput die het internationale recht ter beschikking stelt, neemt een zware verantwoordelijkheid op zich tegenover God, zijn geweten en de geschiedenis", stelde de Vaticaanse woordvoerder Joaquin Navarro-Valls.