AMSTERDAM - Wie geïnteresseerd is in de historische achtergrond van zijn omgeving, kan terecht op een nieuwe website: Watwaswaar.nl. De site, ondersteund door het ministerie van OC&W, biedt historische gegevens, luchtfoto's en oude kaarten van verschillende plekken in Nederland.

Door een postcode of plaatsnaam in te voeren kunnen bezoekers de achtergrond van hun huis, buurt of wijk vinden. De publiekswebsite geeft een kijkje in de historische gegevens van die locatie door middel van oude stad- en landkaarten, bouwtekeningen, foto's en kadastergegevens.

Geïnteresseerden kunnen bijvoorbeeld opzoeken wie de vorige eigenaren van hun huis waren of een route langs historische plekken uitzetten.

Luchtfoto's

Van veel gebieden in Nederland zijn luchtfoto's uit de Tweede Wereldoorlog beschikbaar. Ook militaire topografische kaarten uit de 19e eeuw en kadasterkaarten uit 1832 zijn te bekijken.

De informatie op watwaswaar.nl is afkomstig uit de collecties van plaatselijke, regionale en landelijke archieven in Nederland. Onder andere het Nationaal Archief en historische archieven van veel grote steden hebben hun gegevens beschikbaar gesteld.