LONDEN/WASHINGTON - Chinese militaire hackers hebben een gedetailleerd plan opgesteld om de Amerikaanse vloot van vliegdekschepen volledig lam te leggen. Dat blijkt uit documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie waar de Britse krant The Times inzage in heeft gehad.

De blauwdruk van de aanval is opgesteld door twee informatici die werken voor het Chinese Volksbevrijdingsleger en maakt deel uit van een groter plan om de elektronische dominantie in de wereld te veroveren.

Tegen 2050 moet China zijn belangrijkste rivalen, de VS, Groot-Brittannië, Rusland en Zuid-Korea, volledig overvleugelen.

Platleggen

Ten tijde van een conflict moeten cyberaanvallen niet alleen zuiver militaire doelen platleggen, maar ook de financiële sector en de communicatie van de vijand.

Volgens het Pentagon heeft Peking in wezen een nieuwe wapenwedloop gecrëerd en gelooft het dat offensieve computeracties in een tijd van oorlog cruciaal zijn om het initiatief in een vroeg stadium naar zich toe te trekken, aldus The Times van zaterdag.