AMSTERDAM - De Consumentenbond heeft in een maand tijd 4200 klachten verzameld over Windows Vista. Volgens de organisatie is Microsofts nieuwe besturingssysteem "nog geen volwaardige vervanging van XP".

Windows Vista wordt op de meeste nieuwe computers standaard meegeleverd. Daardoor krijgen steeds meer thuisgebruikers met het nieuwe systeem te maken. De Consumentenbond opende in augustus een online meldpunt waar klanten problemen met de software konden rapporteren.

Vooral niet-werkende software en randapparatuur leiden tot problemen. Bij 59 procent van de klagers weigerden sommige computerprogramma's dienst, en 46 procent kreeg apparatuur als printers of videokaarten niet meer aan de praat. Ook over trage computers en wegvallende netwerkverbindingen kwamen veel klachten binnen.

Volgens de Consumentenbond Vista "klaarblijkelijk nog geen volwaardige vervanging van XP", de vorige versie van Windows. De bond dringt er in een brief bij Microsoft op aan dat het bedrijf ontevreden klanten in de gelegenheid stelt om kostenloos terug te schakelen naar Windows XP.

Alternatieven

Consumenten zouden Vista alleen moeten aanschaffen als ze zeker weten dat hun hard- en software daarmee blijft werken, adviseert de bond. Ook beveelt de organisatie kopers aan om eens naar alternatieven als Apples Mac OS X of Ubuntu Linux te kijken.

Teleurgesteld

Microsoft is teleurgesteld over het onderzoek van de Consumentenbond. "Microsoft hoopte meer te weten te komen over gebruikerservaringen met Windows Vista, maar de klachten richtten zich vooral op de compatibiliteit met randapparatuur. De conclusie dat Windows Vista geen volwaardige vervanger van Windows XP zou zijn, kan dan ook niet uit het onderzoek volgen."

Een woordvoerster is verbaasd dat de bond het bedrijf nu per brief benadert om over de uitkomsten van het onderzoek te praten. "We hebben de hele zomer geprobeerd met de Consumentenbond in overleg te treden, maar daar is niet op gereageerd."

Volgens Microsoft telt Nederland inmiddels bijna een miljoen Vista-gebruikers. "De Consumentenbond meldt niet hoe veel gebruikers tevreden zijn." Het bedrijf verwijst Vistagebruikers met problemen naar een website met hulp en ondersteuning.