AMSTERDAM - Een anti-virusspecialist is achter het profiel gekomen van de gemiddelde virusschrijver. Het betreft mannen tussen de leeftijd van 14 en 34 jaar. Ze zijn geobsedeerd door computers, hebben geen vriendin en zijn ertoe in staat grote chaos in de digitale wereld te scheppen. Dit meldt Reuters woensdag.

Volgens Jan Hruska, directeur van Sophos Plc, worden er maandelijks zo'n 1000 virussen gecreëerd. En het ziet er niet naar uit dat dit aantal zal afnemen.

"Virusschrijvers zoeken continu naar manieren om operationele systemen te infecteren. Ze richten zich op kwetsbare systemen en proberen het vervolgens uit te buiten."

Hruska voorspelt dat het aantal virussen alleen maar zal stijgen in de komende jaren. "Virusschrijvers hebben vaak een chronisch te kort aan vriendinnetjes, zijn sociaal achtergesteld en willen in hun virussen hun eigen code (identiteit) achterlaten. Voor hun is het een vorm van digitale graffiti."

Om cyber infecties te maken en te verspreiden zoeken schrijvers naar bugs in bestaande software of naar kwetsbaarheden in nieuwe versies.

"Met steeds meer operationele systemen op de markt, zullen het aantal virussen en dus het aantal schrijvers alleen maar stijgen," aldus Hruska.