AMSTERDAM - Sinds de aanslagen van 11 september staat online terrorisme vooral in Amerika volop in de belangstelling. Op de CeBIT-beurs in Hannover bleek echter dat cyberterrorisme meer een spookbeeld is dan realiteit.

"Amerika is volledig verantwoordelijk voor de hype rond cyberterrorism", zegt Bruce Schneier, baas van Counterpane Internet Security. "Onlineterrorisme is een marginaal gegeven, en dat zal zo blijven. Als groeperingen willen aanvallen dan doen ze dat met bommen, zoals ze altijd doen."

Kritiek op Amerika

Vooral overheidsdiensten in de VS waarschuwen voortdurend voor het dreigend gevaar van cyberterroristen. Zo waarschuwen de CIA en FBI onder meer voor dreigende cyberterreur van Al-Qaeda, de Japanse Aleph-sekte, de islamitische Hezbollah-beweging en voor extreme anti-globalisten. Dat er sprake is van een serieuze dreiging via het web, lijkt wat overtrokken. Tot nu toe hebben deze en andere groeperingen geen cyberaanval uitgevoerd.

Volgens Rainer Fahs van de NAVO gebruiken terreurgroepen het web vooral als communicatiemiddel. "Dat is iets anders dan een aanval. Militaire systemen hangen gewoonweg niet op het internet."