AMSTERDAM - Google heeft zijn virtuele atlas Google Earth voorzien van een verborgen vliegspelletje. Met een bepaalde toetsenbordcombinatie starten gebruikers van de nieuwste versie van Earth een ingebouwde Flight Simulator.

Het spelletje werd ontdekt door een Zuidafrikaanse weblogger, die er over berichtte op zijn site. In de Windowsversie van het programma zou de toetsenbordcombinatie Control-Alt-A het spelletje openen. Gebruikers van Apple-computers moeten Command-Option-A aanslaan. Overigens zouden niet alle gebruikers er in slagen het spelletje zo te starten.

Eenmaal in de Flight Simulator kunnen gebruikers kiezen tussen een klein propellorvliegtuigje of een straaljager. Daarmee is het mogelijk over de kaarten in Google Earth heen te vliegen. Google heeft inmiddels een webpagina met uitleg over de bediening op internet gezet.

Paaseieren

Dergelijke verborgen functies in software worden wel 'easter eggs' (paaseieren) genoemd. Een oude versie van Microsofts spreadsheetprogramma Excel bevatte ook een simpel vliegspelletje, dat slechts via een serie ingewikkelde handelingen te starten was.