GROENLO - De computer bepaalt vanaf eind deze maand wie er in een vrijgekomen huurwoning van woningcorporatie De Woonplaats mag. De corporatie heeft in Twente en de Achterhoek 12.500 huurwoningen.

De woningcorporatie zet alle huizen die vrijkomen op de nieuwe website www.woonvinder.nl Woningzoekenden kunnen 24 uur per dag via een speciaal telefoonnummer aangeven voor welke woning zij belangstelling hebben. Dat gebeurt door het intoetsen van een speciale code. Na drie dagen kiest de computer een nieuwe huurder. De gelukkige ontvangt nog dezelfde dag bericht. De andere mensen krijgen via het speciale telefoonnummer te horen dat het lot niet op hen is gevallen.

De corporatie stapt af van het oude systeem, waarbij woningzoekenden zich moesten inschrijven en op een wachtlijst kwamen te staan. "Dat systeem functioneert niet, omdat er veel mensen op de lijst staan die niet echt op zoek zijn naar een woning. Het nieuwe systeem is eerlijker, want het beloont mensen die actief zoeken", zei een woordvoerder van de woningcorporatie maandag in een toelichting.

Volgens hem maken ook mensen die geen internet hebben evenveel kans. "Want ook via het speciale telefoonnummer wordt het woningaanbod vermeld. Belangstellenden hebben drie dagen tijd om de woning te bekijken." De uiteindelijke inschrijving voor een woning gebeurt altijd via de telefoon. "Via internet is de beveiliging niet waterdicht. Hackers en slimme studenten kunnen de inschrijving mogelijk manipuleren en dat willen we voorkomen."

De Woonplaats heeft drie jaar aan het nieuwe toewijzingssysteem gewerkt. De corporatie denkt dat per jaar zevenhonderd huurwoningen via de computer worden toegewezen.