AMSTERDAM - Een peer-to-peervideoprogramma stelt gebruikers in staat om bandbreedte te sparen. Dat maakt het mogelijk ook minder populaire bestanden snel te downloaden.

Het programma Tribler, dat is ontwikkeld door onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Technische Universiteit Delft, kan worden gebruikt om tv en video uit allerlei verschillende bronnen via internet te bekijken en uit te wisselen. Zo maakt het gebruik van het populaire bestandsuitwisselingssysteem Bittorrent, en toont het video's van websites als Youtube en Liveleak.

Spaarrekening

In samenwerking met de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten gebruiken de onderzoekers de software om te onderzoeken hoe bandbreedte - de capaciteit van een internetverbinding - kan worden gebruikt als betaalmiddel. Bij de meeste bestandsuitwisselingsprogramma's worden gebruikers die tegelijkertijd downloaden als (veel) uploaden, beloond met hogere snelheden. De nieuwe versie van Tribler moet het echter mogelijk maken om bandbreedte op te slaan op een soort spaarrekening. Voordeel daarvan is dat het niet uitmaakt hoeveel een gebruiker tijdens het downloaden uploadt: alleen het saldo op de bandbreedte-rekening telt.

Een ander voordeel is dat zo ook minder populaire content snel te downloaden zou zijn. Bij de gangbare peer-to-peersoftware zijn bestanden alleen snel verkrijgbaar als ze door veel gebruikers tegelijk worden gedownload.

Betaalmiddel

De onderzoekers hopen dat bandbreedte zich uiteindelijk tot een soort betaalmiddel op internet kan ontwikkelen. 'GByteCents' zouden dan een eigen wisselkoers kunnen krijgen, net als de virtuele valuta die worden gebruikt in online spellen als Second Life.