DEN HAAG - Prins Friso en prinses Mabel hebben zelf de informatie over Mabel op de Engelstalige Wikipedia-encyclopedie gewijzigd. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdagavond namens het paar gezegd, naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad.

Via een internetverbinding van Huis ten Bosch, waar de koningin woont, zou bepaalde informatie verwijderd zijn. Dat zou blijken uit gegevens van de Wikiscanner, die de computers waarmee wijzigingen in Wikipedia zijn aangebracht, identificeert.

Onjuiste informatie

Het gaat om de vermelding dat de prinses voorafgaand aan haar huwelijk met prins Friso 'incomplete and false information' (onvolledige en onjuiste informatie) verstrekte over haar verleden. Wisse Smit zou voor haar relatie met prins Friso vriendschap hebben gehad met de in 1991 geliquideerde drugsbaron Klaas Bruinsma.

Dat 'and false' werd verwijderd, aldus de NRC. Inmiddels zijn deze woorden weer terug en ook de Nederlandse versie maakt gewag van 'naar de mening van premier Balkenende 'onvolledige en onjuiste' informatie'.

Interviews

Het paar benadrukte woensdagavond dat ze destijds meerdere malen in interviews heeft aangegeven niet het volledige beeld te hebben geschetst.

Wikipedia is gratis te raadplegen. Internetgebruikers kunnen zelf bijdragen leveren. Daarbij geldt als uitgangspunt dat lezers elkaar corrigeren zodat een evenwichtig en betrouwbaar aanbod aan informatie ontstaat.

Internetencyclopedie

Het is niet voor het eerst dat mensen of bedrijven informatie over zichzelf op Wikipedia wijzigen. Vorig jaar nog besloot de internetencyclopedie dat leden van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging geen wijzigingen meer mogen aanbrengen in artikelen. Congresleden bleken sommige kritische artikelen over henzelf te hebben (laten) veranderen.

Medewerkers van de Australische premier John Howard verwijderden informatie over hem, hoewel hij daar volgens zijn woordvoerder niet om gevraagd had. De verdwenen informatie bevatte onder meer kritiek op Howards controversiële beleid inzake de detentie van asielzoekers.