AMSTERDAM - Een storing bij Microsoft heeft er voor gezorgd dat duizenden gebruikers van een legitieme Windowsversie werden beschuldigd van piraterij.

Windowsversies XP en Vista zijn voorzien van een systeem dat piraterij moet tegengaan, het Windows Genuine Advantage-programma. Dat maakt periodiek contact met een server van Microsoft om te controleren of de geïnstalleerde Windowsversie geen illegale kopie is.

Als de controle uitwijst dat het besturingssysteem niet legitiem is, kan veel Microsoft-software niet meer worden geïnstalleerd. De nieuwste Windowsversie, Vista, verliest veel functionaliteit. Zo kan de internetverbinding op een 'illegaal' Vistasysteem slechts een uur worden gebruikt, en is de geavanceerde grafische vormgeving Aero niet beschikbaar.

Storing

De server van Microsoft die de controle uitvoert, kampte afgelopen weekend echter met een storing. Veel gebruikers van legale Windowsversies werden daardoor ten onrechte als piraat aangemerkt.

Microsoft heeft het probleem inmiddels verholpen. In een weblogbericht roept het Windows-gebruikers die nog met problemen kampen op om de controle nogmaals uit te voeren en het systeem opnieuw op te starten.