AMSTERDAM - Laptops worden steeds lichter - en niet door een speciaal dieet, maar door de technische vooruitgang, schrijft Tweakers op haar site. De markt voor ultra-draagbare laptops groeit, in het bijzonder de zakelijke markt. Inmiddels maken laptops die tussen de 1,5 en 2,5 kilo wegen meer dan de helft van de verkoop uit.

Dertig procent van de computers die aangekocht worden door consumenten zijn inmiddels laptops. Veel thuisgebruikers zoeken naar de laptop die het minst kost en de hoogste prestaties levert. Voor hen zijn zaken als een langere batterijduur en een beter uiterlijk geen punten om op te letten. Voor zakelijke gebruikers is dit anders.

Een belangrijke stap in het kleiner en lichter maken van laptops komt van de Centrino-lijn van Intel. Deze chips zijn erop gericht zuinig om te gaan met energie en hebben bovendien WiFi-technologie ingebouwd. De chips van Transmeta spelen echter ook een belangrijke rol in bepaalde nieuwe laptops. Ook de nieuwe PowerBooks van Apple hebben steeds minder last van een buikje, terwijl ze wel ingewikkelde handelingen kunnen verichten. Waar de meeste laptops van ongeveer een jaar geleden geen diskette- of CD-drive hadden om het apparaat klein en licht te houden, zijn nieuwe laptops steeds vaker uitgerust met deze drives zonder dat dat ten koste gaat van de flexibiliteit van een laptop.