AMSTERDAM - In de nog jonge geschiedenis van het World Wide Web is 14 maart 1993 een belangrijke datum. Op die dag kwam namelijk versie 1.0 van de browser NCSA Mosaic uit, de eerstegrafische browser, gemaakt door de student Marc Andreesen. Tot dan toe was het web een vrijwel volledig optekst georiënteerd medium, waarbij je ingewikkelde commando's moestkennen om je voort te bewegen.

De introductie van Mosaic markeerde destart van het 'websurfen' en daarmee de grote doorbraak van het WorldWide Web.

Verder is Mosaic de stamvader van browsers als Netscape (waar Andreesen in 1994 directeur werd) en InternetExplorer; op het scherm 'Info' van de laatste versie van InternetExplorere is nog steeds te lezen: 'Gebaseerd op NCSA Mosaic'.

Downloaden

Op de website van evolt.org is versie 1.0 van Mosaic overigens nogsteeds te downloaden, leuk voor degenen die met weemoed terug denkenaan 'vroeger', toen je nog deel uitmaakte van een select clubje als jeeen browser op je computer had geïnstalleerd.

In 1992 waren er 50 web sites op het internet te vinden, een jaar later in 1993 waren dat er 150. Daarna begon het internet pas echt aan te slaan. In 1994 was aantal computers dat aangesloten was Internet bijna 4 miljoen.

/LINK
www.dejavu.org: Java-versies van alle oude browsers.