AMSTERDAM - Na Google en Yahoo mengt ook Microsoft zich in de strijd om de mobiele internetter. Het Finse Nokia gaat software op zijn mobieltjes installeren, waarmee klanten gebruik kunnen maken van alle Windows Live-diensten.

In elf landen, waaronder Nederland, stelt het bedrijf gelokaliseerde versies van de programma's beschikbaar. Het gaat om Windows Live Mail, Messenger, Spaces en Search. Voor Messenger moet overigens na dertig dagen betaald worden.

In eerste instantie is de software alleen beschikbaar op de N-series van de mobiele telefoons. Andere toestellen volgen later.

Symbian

De toestellen van Nokia maken geen gebruik van Windows Mobile, de mobiele variant van Microsofts besturingssysteem, maar van het concurrerende Symbian. Het is voor het eerst dat Windowsdiensten soepel met een ander mobiel besturingssysteem kunnen samenwerken.

Groeimarkt

Mobiel internet wordt beschouwd als een van de belangrijkste groeimarkten in de technologiesector. Microsofts concurrenten Google en Yahoo wierpen zich al eerder op de mobiele consument. Zo zijn diensten als Yahoo Go, GMail, Google Maps en Youtube voor mobiele telefoons beschikbaar. Ook sloten beide bedrijven al vergelijkbare distributieovereenkomsten met fabrikanten van gsm's.