AMSTERDAM - De ene na de andere online muziekwinkel neemt afscheid van kopieerbeveiligingstechnologie. Na onder meer Apple en Amazon gaat ook de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart op zijn website DRM-vrije muziek verkopen.

Wal-Mart maakt daarbij gebruik van het muziekaanbod van platenmaatschappij EMI, die in april besloot zijn volledige catalogus in onbeveiligde vorm te koop aan te bieden, onder meer via Apples muziekwinkel iTunes. Anders dan iTunes gaat Wal-Mart echter ook DRM-vrije muziek van Universal verkopen.

Universal kondigde onlangs aan dat het wilde experimenteren met de verkoop van muziek die niet is beveiligd tegen kopiëren. Naast Wal-Mart noemde de studio toen Best-Buy, RealNetworks en Amazon als mogelijke partners.

Onredelijk

Steeds meer platenmaatschappijen en downloadwinkels willen van de kopieerbeveiliging af. De technologie is niet populair bij klanten en ligt onder vuur van consumentenorganisaties en politici. DRM zou muziekliefhebbers onredelijke beperkingen opleggen. Zo zijn de gekochte nummers vaak slechts op een beperkt aantal muziekspelers te beluisteren, zoals Apples iPod.

Ook komt het voor dat gekochte muziek niet langer beluisterd kan worden als de winkel waar een liedje is aangeschaft, zijn activiteiten staakt.

De muziekwinkel van Wal-Mart is overigens alleen toegankelijk vanuit de Verenigde Staten.