AMSTERDAM - Gebruikers van het populaire vriendennetwerk Bebo kunnen straks met elkaar chatten via Microsofts instant-messagingprogramma Live Messenger.

De twee bedrijven willen de integratie in het najaar afronden. Bebo-gebruikers kunnen dan via een aangepast chatprogramma met elkaar communiceren, zowel met als zonder MSN- of Live-account. Het is echter niet mogelijk ook te chatten met Live-gebruikers die niet op Bebo geregistreerd zijn.

Bebo, dat met name populair is in Groot-Brittannië, kondigde onlangs aan elders in Europa te willen uitbreiden. Onder meer Frankrijk en Duitsland krijgen eigen edities van de netwerksite. De site zou zo'n 36 miljoen gebruikers hebben, veel minder dan concurrenten als Myspace en Facebook.

De overeenkomst met Microsoft kan bij de Europese groei helpen. Anders dan in de Verenigde Staten is Microsofts chatprogramma in Europa onbetwist marktleider.

Opmerkelijk

Het is de eerste keer dat Microsoft een dergelijke afspraak maakt met een vriendennetwerk. Het bedrijf zoekt wel steeds vaker toenadering tot populaire webdiensten. Onlangs sloot het advertentieovereenkomsten met sociale nieuwssite Digg en met Facebook.

Opmerkelijk is bovendien dat de overeenkomst ook inhoudt dat gebruikers hun contactenlijsten tussen Bebo en Live Messenger gaan uitwisselen. De meeste sociale netwerksites gelden als gesloten systemen, die communicatie met andere webdiensten niet mogelijk maken.