'Nederlander is uit op illegaal muziekaanbod'

AMSTERDAM - De Nederlandse consument downloadt nog steeds massaal auteursrechtelijk beschermde muziek en is zich daarvan ten volle bewust.

Dat blijkt althans uit een onderzoek onder 322 Nederlanders, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Synovate/Interview NSS in opdracht van piraterijbestrijder Brein. De organisatie stelt dat ´downloaden van illegaal aanbod door de Minister van Justitie is toegestaan onder meer omdat de consument het verschil tussen legaal en illegaal niet zou kunnen maken´.

Niet illegaal

Die veronderstelling wordt door de uitslag van dit onderzoek tegengesproken, zo stelt Brein. De organisatie pleit er al tijden voor dat het downloaden van 'kennelijk illegaal aanbod' verboden wordt, net zoals in onder meer Duitsland al het geval is. In Nederland is het downloaden echter niet illegaal.

Alhoewel betaalde diensten als iTunes in populariteit toenemen, downloadt nog altijd 86 procent gratis. " Dat wil zeggen in de meeste gevallen van illegale bronnen op internet", zo voegt Brein toe. De muziekbestanden die men betaald kan downloaden, vindt men over het algemeen duur. Van de mensen die de prijzen van betaalde muzieksites kennen, vindt 39 procent de bestanden te duur.

Steeds goedkoper

De indruk van consumenten van het prijsniveau strookt niet met de werkelijkheid want muziek is de laatste jaren steeds goedkoper geworden, zegt Bas Vissers van Brein. "Waar je een paar jaar geleden nog zeven euro voor een single betaalde, kun je nu de allernieuwste muziek downloaden voor één euro per track." Ook de prijzen van nieuwe cd's zijn gedaald, stelt Vissers.

"De beleving dat muziek te duur is, komt niet door de prijzen van het legale aanbod, maar door het illegale alternatief. Tegen gratis kun je niet concurreren." Uit het onderzoek blijkt dat drie van de tien Nederlanders het eens is met Brein om het downloaden van 'kennelijk illegaal aanbod' te verbieden.

Tip de redactie