AMSTERDAM - Discriminatie tijdens het uitgaan kan vanaf maandag gemeld worden via de mobiele telefoon. De klacht wordt nog dezelfde avond geplaatst op de site Geweigerd.nl.

Een van de initiatiefnemers, Abdelilah Amraoui, verwacht dat hierdoor meer mensen melding zullen maken van discriminatie, aldus het Rotterdams Dagblad. Gekleurde jongeren die geweigerd worden bij een disco kunnen meteen doorgeven wat er is gebeurd. Andere discogangers kunnen dan gelijk zien, waar ze die avond niet naar toe moeten. 'Foute' disco's komen op een zwarte lijst en de klachten worden doorgespeeld naar de anti-discriminatiebureaus.

Volgens Amraoui worden allochtone jongeren nog vaak geweerd bij veel uitgaansgelegenheden. In de meeste gevallen wordt er echter geen aangifte gedaan. Hij verwacht dat er veel gebruik gemaakt zal worden van de service. "Als ze gelijk actie kunnen ondernemen, zullen ze discriminatie aan de deur vaker melden", zegt hij.

In de toekomst wil Amraoui de service uitbreiden. "Als de techniek het dadelijk toestaat, wordt het ook mogelijk om foto's maken en die à la minute op de site zetten. Van portiers bijvoorbeeld."