'Internet niet gebouwd voor streaming video'

AMSTERDAM - De BBC heeft een waarschuwing gekregen van Engelse providers dat het internet niet in staat is om de nieuwe iPlayer van de omroep te ondersteunen. De internetaanbieders dreigen de toegang tot de iPlayer te blokkeren tenzij de BBC gaat meebetalen aan de kosten van streaming video's.

Tiscali, British Telecom en Carphone Warehouse zijn bezorgd dat de iPlayer, waarmee het mogelijk is om uitzendingen van de publieke omroep op internet te bekijken, te veel bandbreedte in beslag zal nemen waardoor het volledige netwerk langzamer wordt.

Bandbreedte

"Het internet was niet ontworpen voor het bekijken van video's", aldus Mary Turner van Tiscali tegenover de Financial Times. "Wij zijn onze capaciteit aan het uitbreiden, maar er is geen onbeperkte hoeveelheid bandbreedte. Als de speler een succes wordt zal dat een direct gevolg hebben voor de snelheid van internet."

De gratis speler van de BBC, die sinds eind juli online staat, is niet de enige in zijn soort. Ook ITV en Channel 4 bieden hun uitzendingen gratis aan op internet. Daarnaast doen online diensten als Joost en YouTube eveneens een groot beroep op de beschikbare bandbreedte.

P2P

Streaming video is overigens niet de grootste gebruiker van bandbreedte. Volgens een onderzoek van CacheLogic, dat dateert van begin 2007, nemen Peer-to-Peer uitwisselingen meer dan zestig procent van alle beschikbare bandbreedte in beslag.

Tip de redactie