HANNOVER - Telecombedrijf KPN haalt alles uit de kast om de doelstelling van 1 miljoen gebruikers van mobiel internet te halen in 2003. Zo komen er spoedig flink meer toestellen en past KPN de tariefsstructuur voor de dienst aan. Dat vertelde directeur G. Demuynck van de mobiele tak dinsdag tijdens een bijeenkomst in het Duitse Hannover.

KPN heeft zich bij de lancering van i-mode vorig jaar voorgenomen dat ergens in 2003 de grens van 1 miljoen gebruikers in Nederland, Duitsland en België gehaald moet worden. Aan het einde van vorig jaar waren er in die landen 236.000 gebruikers, waarvan .000 in Duitsland.

Om de verkoop te stimuleren komen er op korte termijn nieuwe toestellen van onder meer NEC en Mitsubishi. Verder kunnen bepaalde toestellen van Nokia en Siemens straks ook i-mode aan.

"Van ons eerste jaar met i-mode hebben we waardevolle lessen geleerd", aldus Demuynck. "Een relatief lange periode met maar één beschikbaar toestel betekende dat we niet alle deelmarkten goed konden bereiken. Verder moesten we onze prijsstructuur goed bekijken."

Dat heeft KPN inmiddels gedaan. "In de zomer veranderen we het tarief. Het wordt een stuk simpeler allemaal." Het abonnement op i-mode gaat verdwijnen. Zo komt er ook ruimte om prepaid i-mode mogelijk te maken.

Daarnaast hebben sommige nieuwe toestellen services zoals een camera zodat er foto's verstuurd kunnen worden. Het is alleen voorlopig nog niet mogelijk om met die toestellen foto's naar andere aanbieders te sturen. KPN is daarover in gesprek met de providers (Vodafone, T-Mobile en O2). Van Vodafone naar T-Mobile en O2 en terug is dat wel al mogelijk.

Geen concurrentie voor Vodafone

Vodafone ziet de nieuwe diensten en telefoontoestellen niet als concurrent van de eigen Vodafone Live. In oktober 2002 introduceerde het telecombedrijf het nieuwe toestel met internet en een ingebouwde camera. "Het is juist goed om te zien dat KPN onze dienst imiteert. Alles waar KPN nu mee komt, hebben wij al maanden. Dat geeft ons een enorme voorsprong", aldus de woordvoerder van Vodafone.

KPN komt in de tweede helft van dit jaar ook met een UMTS-test in Nederland. "We zijn er nog niet helemaal uit, maar waarschijnlijk heeft deze test plaats in Den Haag", zegt Demunyck. Het is de bedoeling dat ergens in 2004 ook UMTS in heel Nederland mogelijk is. KPN investeert de komende twee jaar ongeveer 1,4 miljard euro in de derde generatie mobiele telefonie. Daarvan gaat overigens 1,1 miljard naar Duitsland.