HELLEVOETSLUIS - Omdat er een verzamelverbod geldt voor vee, kwam de organisatie van de jaarlijkse Fokveedag in Hellevoetsluis zaterdag met een creatieve oplossing. Alle keuringen van de beesten waren op video te zien.

Het vervoersverbod is vrijdag door minister Gerda Verburg van Landbouw versoepeld, maar het verzamelverbod is nog steeds van kracht.

Voorzorgsmaatregel

De voorzorgsmaatregel was zaterdag 4 augustus ingesteld wegens de ontdekking van een geval van het zeer besmettelijke mond-en-klauwzeer (MKZ) op een boerderij in Groot-Brittannië begin deze maand.

In Nederland is het virus niet vastgesteld.

enthousiasme

Normaal gesproken worden ruim veertig geiten en tachtig koeien ter plekke gekeurd op de weide in de dorpskern van Hellevoetsluis. Nu dit niet mogelijk was, trokken keurmeesters afgelopen woensdag langs melkveebedrijven en legden alles vast op film.

Zaterdag konden de ongeveer 1500 bezoekers van het evenement de resultaten zien op twee grote schermen.

Het enthousiasme was groot, veel mensen wilden een exemplaar van de video, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Jury

Aan de Fokveedag doen vooral boeren mee van de Zuid-Hollandse eilanden en enkelen uit Zeeland. Een jury beoordeelt hun koeien en geiten op uiterlijke kenmerken zoals de uiers.

De winnaar krijgt een geldprijs ter beschikking gesteld door de Rabobank en een beker.

Activiteiten

Ondanks het gebrek aan geiten en koeien was er voor de belangstellenden genoeg te doen. Zo waren er stalletjes met streekproducten als kaas, honing, wijn en pompoen en diverse activiteiten voor kinderen.

Een dressuurshow met paarden moest het gemis van het andere vee enigszins opvangen. Ze galoppeerden ingespannen voor wagens en ook zij werden beoordeeld door een jury.

Verder was er een roofvogelshow en een tentoonstelling van landbouwmachines.

Toename

Het aantal toeschouwers is vergeleken met een paar jaar geleden flink toegenomen van achthonderd tot vijftienhonderd.

"De MKZ-crisis van 2001 dwong ons extra dingen te organiseren om de belangstelling te vergroten", aldus de woordvoerder.