LISSABON - De ouders van het vermiste Britse meisje Madeleine McCann hebben vrijdag een internetpagina voor vermiste kinderen gelanceerd op de videowebsite YouTube. Dit berichtte de Britse krant The Guardian. Het echtpaar McCann heeft de pagina samen opgezet met internetzoekmachine Google en het Internationale Centrum voor Vermiste en Uitgebuite Kinderen (ICMEC).

De internetpagina 'Don't you forget about me', vrij vertaald als 'vergeet me niet', moet een wereldwijde database worden voor vermiste kinderen. Op de website zijn filmpjes te zien van vermiste kinderen van over de hele wereld.

"Iedereen heeft ons zoveel goede wil getoond en steun gegeven, dat we graag iets tastbaars wilden doen om anderen te helpen", liet de moeder van Maddie weten. Bovendien zien de ouders van de inmiddels ruim drie maanden vermiste Madeleine op deze manier een kans om het grote publiek op een nieuwe manier te bereiken.

Beckham

Het artsenechtpaar hoopt de miljoenen jongeren te bereiken die YouTube elke dag bezoeken. "Met de ontvoering van Maddie werden wij geconfronteerd met het feit dat ze buiten de landsgrenzen van Portugal terecht zou zijn gekomen, maar internet bereikt de hele wereld", aldus de moeder van de 4-jarige Madeleine.

Op de site zijn ook bijdragen van de Amerikaanse first lady Laura Bush en voetballer David Beckham te zien, die hun steun uitspreken voor de internetpagina.

Uniformiteit

Elk jaar worden er alleen al in de Verenigde Staten ruim 800.000 kinderen vermist, aldus de algemeen directeur van ICMEC Ernest Allen. Volgens hem bestaat er geen internationale uniformiteit in het verzamelen van deze gegevens.

"Het feit dat er in Duitsland 50.000 kinderen worden vermist en in Griekenland 500 zegt genoeg over de manier waarop landen met dit probleem omgaan. Sommige staten tellen niet", zei Allen.

ICMEC verzamelt al ruim vijfentwintig jaar informatie over vermiste kinderen, die ze onder meer publiceert op verscheidene websites. "Maar we zijn nooit op het idee gekomen om YouTube te gebruiken", aldus Allen. "Ik ben er zeker van dat dit ouders met hun vermiste kinderen zal herenigen. Het is revolutionair."