AMSTERDAM - Met de TomTom MapShare wil het Amsterdamse bedrijf vooruit blijven lopen op het gebied van navigatie. Via MapShare kunnen gebruikers zelf de kaarten corrigeren en deze correcties opsturen naar TomTom via de TomTom Home, de computerversie van het navigatiesysteem.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4059 "We vragen bewust wie er aan deel wil nemen. Het gaat op basis van volledige anonimiteit", weerlegt Product Line Manager Integrated Devices Joost van der Made van TomTom de voorzichtige kritiek dat TomTom de privacy van zijn gebruikers mogelijk aantast.

Gratis

MapShare is ontstaan nadat veel gebruikers via de mail aangaven welke kaarten of routes aangepast moesten worden. De dienst moet navigeren nog nauwkeuriger maken, aldus TomTom. Normaliter moet het bedrijf geld betalen aan kaartenleveranciers voor de informatie.

Is MapShare niet een slimme zet om gratis informatie te verkrijgen? "Het kan zijn dat de kaartenleveranciers de informatie ook willen gebruiken. Wij krijgen de kaarten ook niet voor niets", zegt Van der Made.

Tele Atlas

Onlangs kondigde TomTom aan dat het de leverancier van digitale kaarten Tele Atlas wil overnemen voor 1,8 miljard euro. Dit zal volgens TomTom niet leiden tot een verandering in hoe er met gebruikersinformatie wordt omgegaan.

"De kaartwijzigingen die onze gebruikers aan ons doorgeven en die ze met andere gebruikers delen zijn eigendom van TomTom. We overwegen om de verbeterde kaartinformatie die dit oplevert, te delen met onze concurrenten die Tele Atlas kaarten gebruiken", reageert woordvoerder Anoeska van Leeuwen.