BRUSSEL - Bijna de helft van de gsm-bedrijven in de EU biedt het verlaagde eurotarief eerder aan dan verplicht en sommige mobiele operators hanteren zelfs een lager tarief.

De Europese Commissie gokte er al op dat dit zou gebeuren, zei een woordvoerder woensdag. "Dit is het begin van meer competitie, hopen wij."

Omdat mobiel bellen in het buitenland erg duur was, stelde de Europese wetgever een maximumtarief in. Uiterlijk per 1 augustus moest elk Europees gsm-bedrijf dit tarief aanbieden. Mobiel bellen in een ander EU-land kost voor Nederlanders nu 58 cent per minuut inclusief btw. Gebeld worden kost 29 cent.

In Nederland hebben KPN, Vodafone en T-Mobile het lage tarief eerder dan verplicht aangeboden. Bij Transatel kun je voor een extra laag tarief bellen.

Schandpaal

De Europese Commissie heeft sinds woensdag een bijna geheel compleet overzicht van de manier waarop de gsm-aanbieders het nieuwe tarief aanbieden. De lijst met data en tarieven staat op een speciale website.

Deze schandpaalmethode voor bedrijven die te laat het nieuwe tarief aanbieden heeft de afgelopen week al geleid tot sterk verbeterde aanbiedingen, meent de Europese Commissie.

Transparant

In oktober publiceert de Commissie een onderzoek naar de kwaliteit van de aanbiedingen. "We onderzoeken dan of het eurotarief transparant is en actief aan de klant werd aangeboden", laat de woordvoerder weten. "Bedrijven mogen de nieuwe tarieven niet enkel in een hoekje op hun website aanbieden."

Over achttien maanden evalueert de Commissie de werking van deze EU-wet. Als het nodig is worden de tarieven opnieuw verlaagd, maar als de concurrentie doorzet wordt de wet afgeschaft. "Dit is het eerste goede nieuws, uiteindelijk verwachten we nog veel meer concurrentie", aldus de zegsman.