AMSTERDAM - Apple presenteerde dinsdag de langverwachte update van de iMac. De nieuwe desktopcomputers zijn slanker, sneller en goedkoper dan de oude versies.

De vernieuwde iMacs zijn verkrijgbaar met beeldschermen van 20-inch en 24-inch. De 17-inch versie van de iMac zal niet langer geproduceerd worden. Daarnaast heeft Apple het aluminiumomhulsel van de computer aanzienlijk dunner gemaakt.

De kosten van de nieuwe pc gaan ook omlaag en zullen variëren tussen de 1.200 en 1.800 dollar. De 24-inch versie van de iMac wordt hierdoor bijna tweehonderd dollar goedkoper. De laatste verandering aan de desktop van Apple was in september 2006, toen de 24-inch versie werd geïntroduceerd.

De computer ging afgelopen kwartaal meer dan 600.000 keer over de toonbank en leverde Apple bijna een miljard dollar aan inkomsten op.

"De iMac is zeer succesvol voor ons geweest", zei Jobs dan ook bij de presentatie. "Daarom willen wij de computer nog beter maken." Hoewel de verkoopcijfers van de iMac sneller stijgen dan het gemiddelde op de markt, is het totale marktaandeel van Apple minder dan vijf procent.