AMSTERDAM - Aan het herstel van het land zelf wordt nog weinig gedaan, maar voor devirtuele wederopbouw wordt maandag een belangrijke stap gezet. Dan wordt deextensie .af actief. De afkorting is te gebruiken in web- en e-mailadressen.

Het is de Afghaanse vlag op internet, zegt minister van communicatie MohammadMoassom Stanakzai. Onder de Taliban was internetgebruik verboden. Een zekereAbdul Razeeq heeft het .af-domein in 1997 geregistreerd bij de InternetAssigned Numbers Authority, die over de landenafkortingen gaat. De registratiewerd geannuleerd toen Razeeq spoorloos verdween.

Twee sites

Dat de extensie nu bruikbaar is, is het werk van Stanakzais ministerie en hetOntwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). Er zijn tot nu toe tweewebsites geregistreerd onder het .af-domein: die van het ministerie en die vanhet UNDP. De site van het ministerie is nog 'under construction'.

Het gaat nog wel even duren voor de gemiddelde Afghaan een e-mailadres heeft.In Kabul heeft sinds vorige zomer een handvol internetcafés de deuren geopend,maar internettijd is naar plaatselijke maatstaven peperduur. Het gemiddeldeinkomen ligt onder een euro per dag. De meeste Afghanen hebben wel iets andersaan hun hoofd dan country-code top-level domains, zoals de afkortingen injargon heten.