ALKMAAR - Huizenzoeksite Jaap.nl moet stoppen met het klakkeloos kopiëren van gegevens van websites van makelaars in Nederland. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar dinsdag besloten in een kort geding. Jaap.nl kondigde aan in hoger beroep te gaan.

De rechtszaak was aangespannen door Stichting Baas in Eigen Huis, opgericht door drie leden van de Vereniging van Makelaars (NVM). Jaap.nl beschuldigde op zijn beurt de stichting, de NVM en Funda van kartelvorming. Ze zouden samenwerken om Jaap.nl uit de markt te drukken. De rechtbank gaf de huizenzoeksite hierin geen gelijk.

Auteursrecht

Jaap.nl begon onlangs met het integraal doorplaatsen van beschrijvingen en foto's van via websites van makelaars aangeboden huizen. Dat is volgens de rechter in strijd met het auteursrecht. Voor het zonder meer doorplaatsen van deze gegevens, moet de huizenzoeksite toestemming vragen aan de makelaar.

Jaap.nl mag wel citeren uit de gegevens. In dat geval gelden beperkingen voor tekst en beeld. Zo mag de beschrijving van het object niet meer dan 155 tekens omvatten.

Met het integraal doorplaatsen van gegevens reed Jaap.nl vooral de website Funda.nl in de wielen. Deze website wordt geëxploiteert door Funda, waarin de branchevereniging NVM een belang heeft van 78,4 procent.

Eisen

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) is de uitspraak voor de consument niet slecht. "De rechter spreekt opnieuw uit dat dergelijke sites gewoon mogen bestaan, mits ze voldoen aan een paar eisen", aldus een woordvoerder.