AMSTERDAM - De conclusies van een Australisch onderzoek over de schade die printers de gezondheid kunnen toebrengen, is in het verkeerde keelgat geschoten bij printerfabrikant Hewlett-Packard. De printergigant zegt dat er geen wetenschappelijk bewijs is.

De Australiërs onderzochten verschillende merken printers op schadelijke stofdeeltjes. Bijna een derde van de apparaten zou de lucht ernstig vervuilen en op langere termijn een risico vormen voor de volksgezondheid, zo bleek uit de resultaten van het onderzoek. Een meerderheid van de 'vervuilde' printers komen uit de stal van HP.

Sigaretten

De ministofdeeltjes die uit de printers vrijkomen zijn moeilijk te filteren door menselijke longen. Op lange termijn zou dit voor ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Volgens de onderzoekers zijn printers dan zelfs net zo schadelijk als sigarettenrook.

Hewlett-Packard reageert sceptisch op het onderzoek. Het bedrijf veronderstelt dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat aantoont dat tonerdeeltjes in de lucht schadelijk zijn voor de gezondheid. De printerfabrikant is van mening dat zijn laserprinters aan alle veiligheidsnormen voldoen.

Nieuwe discipline

Het bedrijf erkent wel dat nog veel onderzoek gedaan moet worden naar de uitstoot van stofdeeltjes. "Dit is een nieuwe discipline in de wetenschap, er is nu nog niets te zeggen over een mogelijk verband tussen de fijne stofdeeltjes uit laserprinters en gezondheidsrisico's", schrijft HP in een persbericht.

Een tegengeluid komt van één van de onderzoekers die betrokken is bij het onderzoek naar de printers. Lidia Morawska van de Universiteit in Queensland verklaart tegenover de Sydney Morning Harold dat HP het zich er veel te makkelijk vanaf brengt.

Volgens haar is er wel degelijk bewijs voor de gevaren van de fijne stofdeeltjes voor de volksgezondheid. Deze zijn zelfs opgenomen in de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.