AMSTERDAM - De Amerikaanse federale overheid zoekt de steun van hackers in de strijd tegen het internationale terrorisme. Tijdens de Defcon-conferentie in Las Vegas waren sprekers van de NSA, FBI en het Amerikaanse Ministerie van Defensie aanwezig, aldus AFP.

De jaarlijkse Defcon-conferentie is de grootste bijeenkomst van hackers ter wereld. NSA-analist Tony Sager zei in zijn toespraak dat het agentschap steeds vaker informatie vrijgeeft aan het publiek in de hoop dat computerdeskundigen meehelpen het internationale terrorisme aan banden te leggen.

"Ik ben er alleen niet zeker van dat ze me vertrouwen", verklaarde Sager na afloop van zijn toespraak tegenover een journalist van het Franse persbureau.

Wantrouwen

Aan wantrouwen jegens de federale overheid is op de conferentie dan ook geen gebrek. Zo wordt er tijdens de bijeenkomst geld ingezameld voor de Electronic Freedom Foundation, een stichting die eerder al aanklachten tegen dezelfde NSA indiende wegens "illegaal aftappen van telefoonlijnen en het bekijken van persoonlijke mail".

De NSA was niet de enige vertegenwoordiger van de Amerikaanse overheid op de conferentie. De FBI hanteerde het standpunt dat de slimste technische mensen nodig zijn om cybercriminaliteit tegen te gaan.

Bemoeienis

Veel van de hackers gebruiken hun kennis echter om de bemoeienis van de Amerikaanse overheid tegen te gaan. Zo werkt de Belg Len Sassaman aan een anonieme e-mailclient en werkt hacker Roger Dingledine zelfs aan een volledig anoniem netwerk.

De twee zijn ervan overtuigd dat de balans tussen het bewaken van de publieke veiligheid en de persoonlijke privacy van mensen volledig is krom getrokken. Dit zou mede komen door het feit dat iedereen op internet traceerbaar is.

Voor de vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten schiet het internet echter tekort op het gebied van 'traceerbaarheid'. Zij spraken duidelijk de wens uit dat het makkelijker moet worden om te zien wie voor wat verantwoordelijk is op het net.