VUGHT - Het Vughtse technologiebedrijf DOCdata verwacht eerdaags een schikking te treffen met RIAA, de Amerikaanse brancheorganisatie voor de muziekindustrie.

DOCdata en de Recording Industry Association of America lagen met elkaar overhoop over vermeende inbreuk op auteursrechten door de Amerikaanse dochter van Docdata.

Dit bedrijf had opdracht gekregen cd's te persen, maar de opdrachtgever bleek achteraf niet over de rechten van de muziek te beschikken. Volgens DOCdata Nederland wordt altijd zorgvuldig gekeken naar de rechten. "Maar er kan wel eens wat misgaan, zeker met rap-artiesten ligt dat allemaal zeer ingewikkeld."

Betalen

Tijdens onderhandelingen tusen DOCdata en de RIAA zijn verschillende voorstellen gedaan om tot een schikking te komen. Zo zal DOCdata USA 3 miljoen dollar (bijna f 7,5 miljoen) aan RIAA betalen. De helft daarvan direct, de andere helft wordt (binnen een jaar) gespreid betaald. Voor die betaling gelden de bezittingen van de Amerikaanse poot als onderpand.

Het bedrijf zal voor 200.000 dollar cd's produceren voor 'Songs of the Century', een educatief programma van de RIAA. Tenslotte wordt gesproken over een "voorwaardelijke verplichting" van maximaal 1,5 miljoen dollar.

"Uitsluitend te betalen door DOCdata USA als aan specifieke criteria zal worden voldaan", aldus een verklaring. DOCdata kan "niet meer zeggen" over deze voorwaarde. "Dat kan in ons nadeel werken. Maar we denken niet dat we dat hoeven te betalen."

Definitieve overeenstemming hangt volgens het bedrijf af van de individuele contracten en goedkeuring van alle platenmaatschappijen. De financiële gevolgen voor het bedrijf zullen in de winst- en verliesrekening worden verantwoord.