AMSTERDAM - Google werkt hard aan de ontwikkeling van mobiele telefoons die zijn geoptimaliseerd voor het gebruik van Google-diensten. Het bedrijf hoopt telecomproviders te verleiden om de toestellen te gaan aanbieden.

Volgens de Wall Street Journal heeft de zoekmachinegigant honderden miljoenen dollars in het project geïnvesteerd. Google zou enkele prototypes van mobieltjes hebben ontwikkeld, en met verschillende operators overleggen over de mogelijkheden. Het bedrijf zou ook overwegen gratis mobiele telefonie aan te bieden, die wordt gefinancierd uit advertentieopbrengsten.

Google bereidt zich al geruime tijd voor op een slag om de mobiele markt. Het bedrijf biedt, net als concurrenten als Yahoo, verschillende diensten aan op mobieltjes, zoals zijn zoekmachine en aangepaste versies van onder andere GMail en Google Maps. Googledochter Youtube kent inmiddels een mobiele videosite.

Advertenties

Google, dat zijn inkomsten voornamelijk haalt uit reclame, zou de mobiele advertentiemarkt erg aantrekkelijk vinden. De advertenties brengen twee keer zoveel op, omdat ze veel gerichter zijn.

Geruchten over een Google-telefoon doen al lange tijd de ronde. Tot dusverre heeft het bedrijf altijd ontkend met een eigen toestel te willen komen.

Specificaties

Of zo'n telefoon nu wel tot de plannen behoort, blijft onduidelijk. Google zou zich in eerste instantie richten op toestellen van andere fabrikanten, die geoptimaliseerd worden voor gebruik van Google-toepassingen. Die zouden volgens specificaties van Google onder meer moeten beschikken over foto- en videocamera's, wifi-verbindingen, snel mobiel internet via UMTS en satellietnavigatie via GPS.

Eigen netwerk

Onlangs werd bekend dat Google mogelijk gaat bieden op frequenties voor mobiele telefonie in de VS. Daarmee zou het bedrijf een eigen mobiel netwerk kunnen opzetten, maar het is de vraag of Google daarvoor zal kiezen. Het kost enkele jaren om de benodigde infrastructuur op te zetten.