AMSTERDAM - Christopher Smith zit de komende dertig jaar achter de tralies. Woensdag legde een federale rechtbank de Amerikaanse spammer een lange gevangenisstraf op vanwege zijn illegale pillenhandel op internet.

De 27-jarige Smith, beter bekend als 'Rizler', was de uitbater van een online apotheek die in 2005 op last van de rechter werd gesloten, omdat hij illegaal handelde in medicijnen die alleen op recept verkocht mogen worden. Enkele dagen later vluchtte Smith op een vals paspoort naar de Dominicaanse Republiek, waar hij zijn handel voortzette en geld wist op te nemen van een bankrekening waarop door de rechter beslag was gelegd.

Smith is volgens de lokale krant onder meer veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, illegale handel in medicijnen en het witwassen van geld.

Huurmoordenaar

Ook enkele medeverdachten werden veroordeeld, maar allen slechts tot korte of voorwaardelijke straffen. Een van hen was een Bernadette Hollis, die optrad als kroongetuige. Smith zou in een telefoongesprek met een collega hebben gevraagd om een huurmoordenaar te zoeken die een van Hollis' kinderen moest doodschieten, als ze zou getuigen.

Volgens Smith moest die bedreiging niet serieus opgevat worden. De opmerking zou gevolg zijn van een persoonlijkheidsstoornis waaraan Smith beweert te lijden.

Zeventien auto's

Smith zou naar schatting in totaal voor 24 miljoen dollar aan pillen hebben verkocht. Hij bezat onder meer zeventien auto's, die de Amerikaanse overheid in 2006 voor 1,6 miljoen dollar veilde.

AOL

Begin 2006 werd Smith al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim vijf miljoen dollar aan internetbedrijf America Online, omdat hij klanten van AOL in 2003 ruim 1,1 miljard ongewenste e-mails had gestuurd.