AMSTERDAM - Microsoft gaat experimenteren met een gratis versie van zijn kantoorpakket Works. Gebruikers moeten wel genoegen nemen met advertenties op hun scherm.

Dat heeft Microsoft donderdag bevestigd. Microsoft Works 9 SE wordt bij wijze van proef gedurende een jaar in een aantal landen voorgeïnstalleerd geleverd op computers.

Het pakket Works is een lichtere versie van Microsoft Office. Het is onder meer uitgerust met een tekstverwerkingsprogramma en een functie voor het bewerken van spreadsheets, en kan ook bestanden openen die met Office gemaakt zijn. In tegenstelling tot zijn grote broer bevat Works daarentegen bijvoorbeeld geen presentatiesoftware.

Microsoft Works 9 kost veertig dollar, een stuk minder dan Microsoft Office 2007, waarvoor klanten in de losse verkoop het tienvoudige moeten neertellen. Het pakket is vooral populair bij thuisgebruikers.

Advertenties

Het softwarebedrijf is van plan zijn om van Works ook een geheel gratis versie beschikbaar te stellen. Wie die gebruikt, krijgt op zijn scherm kleine advertenties te zien.

Microsoft zegt met het experiment te willen inspelen op de behoefte van klanten aan voorgeïnstalleerde "productiviteitssoftware", en de vraag van computerhandelaren om dergelijke software tegen lage kosten met hun pc te kunnen meeleveren

Mogelijk hoopt Microsoft met de gratis versie ook beter de concurrentie aan te kunnen gaan met alternatieven als Googles online kantoorpakket Google Docs & Spreadsheets of het gratis OpenOffice.

Patentaanvraag

Onlangs werd bekend dat Microsoft een patentaanvraag heeft gedaan voor een systeem om advertenties te tonen binnen besturingssysteem Windows en andere software. Het beschreven systeem toont zeer gerichte advertenties op basis van informatie op de computer van de gebruiker, zoals de inhoud van documenten of de staat van de hardware.

De advertenties in Works 9 zouden echter gewoon op basis van marktonderzoek worden geselecteerd. Het programma zou geen informatie over de gebruiker verzamelen.

Volgens Microsoft Nederland is de advertentieversie van Works voorlopig alleen verkrijgbaar in Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het experiment wordt na een jaar geëvalueerd. Of en wanneer de software ook in Nederland geleverd zal worden, kon een woordvoerder niet zeggen.