AMSTERDAM - Eminem klaagt Apple aan omdat de computerfirma zonder toestemming zijn muziek zou hebben verkocht via het internet. Het platenlabel van de rapper, Eight Mile Style, eiste eerder deze week een schadevergoeding van bijna 55 duizend euro voor het schenden van het auteursrecht.

Volgens de 34-jarige Eminem, die werd geboren als Marshall Bruce Mathers III, heeft Apple nooit zijn toestemming gevraagd voor het aanbieden van zijn nummer via de website iTunes. Het zou gaan om zeventig tot tachtig nummers. Via iTunes kunnen computergebruikers muziek downloaden.

Voor elk gekocht nummer krijgt Eminem van Apple een vergoeding. Het aanbieden van muziek zonder het vragen van toestemming aan de muzikant zou vaak voorkomen, zo meent de advocaat van Eight Mile Style. "Dit is een ernstig probleem in de muziekindustrie", meldt advocaat Norman Ankers. "Dit gebeurt met vele artiesten en vele platenlabels."

Eminem brak in 1999 door met het album 'The Slim Shady LP'. Hits scoorde hij met nummers als 'My name is', 'Stan' en 'Without me'.