ROTTERDAM - Zo'n duizend mensen doen binnenkort mee aan een proef waarbij ze kunnen betalen met hun mobiele telefoon. Het bedrijf Payter experimenteert daarmee in het centrum van Rotterdam, om naar eigen zeggen het systeem volgend jaar landelijk in te voeren.

De deelnemers aan de proef krijgen een speciaal toestel van Nokia. Ze kunnen daarmee 'mobiel' betalen in tientallen winkels, waaronder een speelgoedzaak, een supermarkt en enkele horecazaken.

Die hebben een speciaal kastje staan waar de gsm tegenaan kan worden gehouden. Na het intoetsen van een pincode is de transactie afgerond. Als iemand het toestel verliest, kan de rekening geblokkeerd worden.

Saldo

Consumenten moeten net als bij een chipknip eerst een saldo op de 'mobiele' rekening zetten. Deelnemers aan de proef krijgen het toestel met 50 euro betaaltegoed. Het telefoontoestel is uitgerust met de zogenoemde NFC-technologie (Near Field Communication), waarmee het volgens Payter mogelijk is over een heel korte afstand veilig informatie uit te wisselen.