AMSTERDAM - Videosite Youtube moet dicht. Althans, als het aan de Britse onderwijzersbond PAT ligt. Die nam op een congres in Harrogate een motie aan die oproept tot sluiting van sites die 'cyberpesten' zouden aanmoedigen.

Volgens de motie maken scholieren steeds vaker gebruik van Youtube en andere websites om elkaar en hun docenten het leven zuur te maken.

Zo zouden scholieren veelvuldig schelden en dreigen in chatdiensten als MSN, en worden leraren geconfronteerd met doodsbedreigingen op internet.. Ook zouden leerlingen elkaar mishandelen en daarvan beelden op internet posten.

Happy slapping

Dat laatste verschijnsel, dat wel bekend staat onder de naam 'happy slapping', staat in het Verenigd Koninkrijk volop in de belangstelling. Eerder deze week werden twee mannen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat ze 'voor de lol' een dakloze hadden doodgeschopt. De geweldsuitbarsting filmden ze met een mobiele telefoon.

Absurd

Tegenover de BBC laat Youtube weten dat de overgrote meerderheid van de gebruikers "verantwoordelijk" met de site omgaat. Beatbullying, een organisatie die zich bezighoudt met de bestrijding van pesten, vindt het voorstel absurd. "Het sluiten van websites vanwege cyberpesten is net zo intelligent als het sluiten van scholen wegens 'gewoon' pesten", zegt een woordvoerster tegen de Britse omroep.