CANBERRA - Aartsbisschop Denis Hart van Melbourne heeft de plebaan (pastoor) van de kathedraal van de Australische stad voor onbepaalde tijd met verlof gestuurd. Aanleiding was een scheldpartij van de priester tegen een groepje skateboarders, waarvan een filmpje op de website YouTube is verschenen.

In het filmpje is te zien hoe plebaan Geoff Baron vloekend en met grove racistische en seksueel getinte beledigingen de jongeren van het terrein van de kathedraal probeert weg te krijgen. De skateboarders laten zich op hun beurt ook niet onbetuigd.

Onderzoek

Hart kondigde nader onderzoek aan en zei Baron met verlof te hebben gestuurd om hem tijdelijk van de "druk en de verantwoordelijkheden die hij als plebaan heeft" te verlossen. De pastoor verontschuldigde zich dinsdag voor zijn uitlatingen, maar beschreef op de radio de skateboarders als "jakhalzen en hyena's", die hem hadden uitgedaagd door erop te zinspelen dat hij een pedofiel zou zijn.

Schandaal

"Het was stuitend gedrag. Ik liet mezelf vreselijk gaan, dat is heel duidelijk. Ik heb een schandaal veroorzaakt en andere mensen geschokt", erkende Baron.

Sinds woensdag bewaken veiligheidsagenten het gebied rond de kathedraal. Mensen zouden hebben gedreigd wraak te nemen.

Tienduizenden hebben de videoclip van de scheldpartij, die al een jaar geleden plaatshad, op YouTube gezien.