MAASTRICHT/AMSTERDAM - Klanten van het mobiele-belbedrijf Vodafone kunnen via hun zaktelefoon MMS-berichten (beeld, tekst en geluid in één) versturen naar, en ontvangen van, O2- en T-Mobile-gebruikers. De bedrijven hebben daartoe een overeenkomst gesloten, zo is donderdag gemeld. De uitwisseling van MMS-jes tussen de klanten van O2 en T-Mobile is echter niet mogelijk.

Voor de uitwisseling is het nodig dat de mobieletelefoniebedrijven hun netwerken voor elkaar openstellen. O2 en T-Mobile zijn er nog niet in geslaagd om daarover overeenstemming te bereiken, bevestigde een woordvoerster donderdag. "We zijn nog in gesprek." Volgens haar is het een kwestie van tijd. "We hebben eerst de overeenkomst met Vodafone afgerond."

Het versturen van tekstberichten (SMS) heeft in Nederland een hoge vlucht genomen. Vooral onder jongeren is het een geliefde vorm van communiceren. De mobiele-belbedrijven hopen dat de zogeheten Multimedia Messaging Service (MMS) net zo populair wordt.

In MMS-telefoons zit een cameraatje waarmee foto's kunnen worden gemaakt. De maker kan die foto's vervolgens voorzien van een geschreven en/of gesproken boodschap. Ook in de nieuwe situatie blijft het mogelijk om MMS-berichten te sturen naar bellers die geen MMS-toestel hebben of naar een netwerk van een telefoonaanbieder waarmee geen overeenkomst is gesloten. In dat geval krijgt de ontvanger een SMS-bericht met een webadres en een pincode waarmee hij het MMS-je kan bekijken.