RIJSWIJK - Weblog GeenStijl.nl heeft de "maatschappelijke aanvaardbaarheid" overschreden door in een bericht op de site een betrokkene van een steekpartij duidelijk herkenbaar in beeld te brengen.

Dat heeft de Raad voor de Journalistiek donderdag bepaald. Advocaat Job Knoester overweegt nu een civiele procedure te starten tegen het weblog.

Aanleiding voor de aanklacht van de advocaat is een filmpje dat in februari op GeenStijl circuleerde. Hierop is een dodelijk steekincident in Scheveningen vastgelegd. In de reacties onder het bericht staat een link naar een website waarop een duidelijk herkenbare foto en de naam van de betrokkene staan.

Papieren tijger

Een woordvoerder van GeenStijl noemt de Raad voor de Journalistiek in een reactie "een papieren tijger". De website is volgens hem dan ook niet van plan het bericht te verwijderen. "Laat Knoester maar naar de rechter stappen, dan kan die er zijn oordeel over geven", aldus de zegsman.

Absurd

Hij noemt de gefilmde steekpartij "dermate absurd", dat de weblog in februari besloot het filmpje online te zetten. "Ik had er geen woorden voor toen ik het zag." Advocaat Knoester diende in totaal vier klachten in bij de Raad voor de Journalistiek, twee tegen GeenStijl en twee tegen het dagblad AD, dat het beruchte filmpje ook op de website plaatste. Hij deed dat namens twee Hagenaars die in beeld waren bij de steekpartij die per toeval met een videocamera werd opgenomen. De raad verklaarde drie van de vier aanklachten ongegrond.

Gebrek aan bewijs

In de gerechtelijke zaak rondom de steekpartij zit een 16-jarige Hagenaar vast. Zijn 45-jarige vader, die op GeenStijl herkenbaar in beeld was, werd in mei op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs.