ZWOLLE - Enkele duizenden internetters hebben dinsdag een kijkje genomen in de 'digiboerderij' van de provincie Overijssel. Vergaderingen en discussies van Gedeputeerde Staten worden rechtstreeks via webcams uitgezonden. GS blijven tot woensdag in de boerderij.

De hele dag door waren er gemiddeld steeds ongeveer 250 mensen via het internet verbonden met de boerderij. De piek lag in de ochtenduren, waarbij een maximum van zeshonderd bezoekers werd geregistreerd. Door de toeloop waren er soms problemen met het versturen van de beelden en het geluid. De provincie is desondanks "dik tevreden" over het verloop van het experiment.

Volgens een provinciewoordvoerder was voor het eerst in de geschiedenis een vergadering van het college van Gedeputeerde Staten openbaar. Verder waren er chatsessies met de bestuurders, een debat tussen lijsttrekkers en discussies met kinderen. Woensdagochtend wordt met maatschappelijke organisaties gediscussieerd over het politieke beleid van de afgelopen vier jaar.

De gedeputeerden slapen de nacht van dinsdag op woensdag in de boerderij, maar de webcam bij de slaapruimtes wordt dan wel uitgeschakeld.

Overijssel probeert met de digiboerderij de aandacht te vestigen op de provinciale politiek. Op 11 maart zijn de verkiezingen voor nieuwe provinciale vertegenwoordigers.