ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag vijf beheerders van internetsites grotendeels vrijgesproken van grootschalige piraterij.

Met het handelen in illegale kopieën van films en muziek zou de, in de ogen van het Openbaar Ministerie, criminele organisatie de auteurswet meermalen hebben overtreden. De rechtbank sprak hen daarvan vrij.

Drie van de vijf mannen (21 tot 34 jaar) uit Amstelveen, Rotterdam, Maarssen en Maastricht werden wel veroordeeld tot een geldboete van 250 euro, omdat zij enkele muziek- en filmbestanden op internet hadden gezet. De beheerders waren de belangrijke personen achter de internetpagina's Releases4u.com en Shareconnector.com.

Boetes

Justitie beschouwt deze als een van de grootste piraterijsites die ooit in Nederland zijn ontmanteld. Het OM eiste daarom twee weken geleden boetes van 5000 euro plus voorwaardelijke celstraffen van een half jaar. Het was voor het eerst dat een groep vermeende internetpiraten voor de Nederlandse strafrechter verscheen.

eDonkey

Op Releases4u.com en Shareconnector.com boden de verdachten codes aan die leiden naar reeds aanwezige bestanden op het uitwisselnetwerk eDonkey. Deze verwijzingen (hashlinks) naar illegale bestanden zijn volgens het OM verboden. De rechtbank acht niet bewezen dat de vijf de links op internet hebben geplaatst.

De vijf zouden volgens voorzitter S. van Klaveren niet beroepsmatig inbreuk hebben gemaakt op auteursrechten van anderen. De rechtbank vond verder geen concreet bewijs voor het verspreiden van illegale bestanden.

Stichting Brein

Stichting Brein, die zich bezighoudt met de bestrijding van piraterij, is ondanks de vrijspraak positief over het vonnis. "Het is bijzonder belangrijk dat de rechtbank in zijn vonnis uitdrukkelijk stelt dat de activiteiten van dit soort sites wel degelijk strafbaar kunnen zijn. Dat de rechter het bewijs in deze zaak vervolgens onvoldoende acht om tot een veroordeling te komen valt natuurlijk tegen, maar het principe staat", aldus directeur Tim Kuik in een verklaring.