CHARLESTON - Op de Amerikaanse nieuwszender CNN is in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) een twee uur durend debat gehouden tussen de Democratische kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3127 Het was de eerste van een aantal debatten die CNN samen met de videowebsite YouTube organiseert. Gebruikers van YouTube hadden korte filmpjes met vragen ingestuurd, die in de uitzending worden getoond en vervolgens door de deelnemers worden beantwoord.

De Democratische kandidaten, onder wie de grote kanshebbers Hillary Clinton en Barack Obama, troffen elkaar in Charleston in de staat South Carolina. Tijdens het debat werden enkele tientallen vragen gesteld over binnenlandse en buitenlandse onderwerpen. Er waren circa 2000 filmpjes binnengekomen.

Tweederangs

Senator Clinton kreeg onder meer de vraag of zij als vrouwelijke president niet als tweederangs zal worden gezien in de door mannen gedomineerde islamitische wereld. Ze antwoordde dat in moslimlanden vrouwen ook president of premier zijn (geweest) en dat ze er niet aan twijfelde dat ze serieus zal worden genomen.

Oud-senator John Edward, in 2004 nog kandidaat als vicepresident, daagde haar uit door te zeggen dat hij meer voor vrouwen zou kunnen betekenen als president. Hij staat in de peilingen steevast derde achter Clinton en Obama.

Slavernij

Een jonge zwarte man vroeg Obama of er ooit een schadevergoeding voor Afro-Amerikanen komt vanwege de slavernij. Obama, die hoopt de eerste zwarte president van de VS te worden, zei dat scholen de beste manier zijn om genoegdoening te krijgen. Dennis Kucinich, een lid van het Huis van Afgevaardigden, pleitte wel voor directe schadeloosstellingen.

Het onconventionele format was onder meer bedacht om de kandidaten van hun ingestudeerde antwoorden af te brengen. Dat lukte maar ten dele. Toch was gespreksleider Anderson Cooper na afloop heel tevreden. "Het is toch heel iets anders als twee lesbiennes in een filmpje een vraag over het homohuwelijk stellen dan als een presentator dat doet.".

Vragen waren er ook onder meer van een moeder van een militair die in Irak dient, hulpverleners in de Sudanese crisisregio Darfur en een kankerpatiënt die geen ziektekostenverzekering heeft.

Vikingoutfit

Aan het debat namen ook Joseph Biden, Bill Richardson, Mike Gravel en Chris Dodd deel. Bij het begin van het debat toonde discussieleider Cooper fragmenten van kijkersvragen die het niet hadden gehaald. Onder meer was een man in een Vikingoutfit te zien en een jongetje van vijf jaar die waarschijnlijk door zijn ouders ingefluisterde vragen stelde over de sociale zekerheid.

Na afloop bleek dat de meerderheid van een panel van Democratische kiezers die hun keuze voor een kandidaat nog niet hebben bepaald, Obama het beste uit de verf zagen komen in het debat. In andere peilingen riepen kijkers onder meer Clinton tot winnaar uit.

Op 17 september is het de beurt aan de kandidaten van de Republikeinen.