ROTTERDAM - Nederland is het eerste Europese land dat in zijn geheel digitaal te bezichtigen is via het web. Het Rotterdamse internetbedrijf On-Site ontwikkelde, op basis van gedetailleerde luchtfoto's, een landsdekkende replica van ons land.

Deze digitale maquette bevat ruim 80Gb aan beeldinformatie en andere ruimtelijke gegevens. De beelden zijn afkomstig van luchtfotografiebedrijf Eurosense. Internetbezoekers kunnen Nederland in een vogelvlucht en gratis via Terradesk bezichtigen.

De techniek 'streaming media' maakt deze nieuwe internetdienst mogelijk. Dit is een technologie waarbij informatie uit grote gegevensbestanden in kleine hoeveelheden tegelijk via het web wordt verstuurd. Deze techniek werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Skyline Software. Eerder publiceerde dit bedrijf al digitale stadsmodellen en virtuele maquettes van New York, Sydney en de Tour de France via het web.

De levensechte maquette biedt makelaars, architecten en ingenieurs in Nederland de mogelijkheid koopwoningen en nieuwbouwlocaties aantrekkelijk in beeld te brengen. Gemeenten kunnen nu digitale bestemmingsplannen en toeristische bezienswaardigheden op een eenvoudige en gebruikersvriendelijke manier aan een breed publiek presenteren.

Zakelijk abonnees kunnen door een postcode in te toetsen naar het bijbehorende adres 'vliegen' en virtueel foto's maken vanuit het gewenste perspectief. Daarnaast zijn uitsneden van de digitale maquette op CD-ROM en DVD verkrijgbaar voor gebruik op de PC.