AMSTERDAM - Daags na de verwijdering van een satirisch weekblad uit de schappen van Spaanse winkels, worden honderden exemplaren van het tijdschrift op eBay aangeboden.

Het Spaanse hooggerechtshof beval vrijdag de verwijdering van het Spaanse satirische tijdschrift El Jueves vanwege een spotprent van kroonprins Felipe die gemeenschap heeft met zijn vrouw prinses Letizia.

Zwanger

Tijdens de seksuele handeling zegt de kroonprins tegen zijn vrouw: "Realiseer jij je dat als je zwanger wordt, ik dichter bij werken kom dan ik ooit eerder in mijn leven ben geweest?"

De cartoon is een reactie op de beslissing van de Spaanse overheid om kersverse ouders een bonus van 2.500 euro te geven.

Winst

Op de digitale marktplaats waren zaterdagavond al honderden exemplaren van het weekblad geplaatst. De meeste aanbieders vragen de originele verkoopprijs (euro 2,50), maar sommige handelaren proberen het blad met veel winst te verkopen.

De hoogste vraagprijs lag zaterdagavond op 2.500 euro, duizend keer de originele waarde en gelijk aan de door de Spaanse overheid uitgeschreven bonus voor een kind. Het hoogste uitgebrachte bod lag aanmerkelijk lager op 23 euro.

Misdrijf

Het tijdschrift werd uit de handel gehaald omdat belediging van het koningshuis in Spanje een misdrijf is. Overtreders van de wet riskeren een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.