AMSTERDAM - Dat Apples veelbesproken iPhone niet overweg kan met snelle mobiele internetverbindingen baart Vodafone zorgen. Het Britse telecomconcern kijkt uit naar een nieuwe versie van het toestel, meldt persbureau Reuters.

De iPhone is uitgerust met een zogenoemde Edge-verbinding, die veel trager is dan het in Europa gangbare UMTS en HSDPA. In de Verenigde Staten is Edge gemeengoed.

Een UMTS-versie van de iPhone wordt echter niet voor maart 2008 verwacht.

Aandeelhouders

Het bedrijf ging niet echt in op geruchten dat Vodafone dicht bij een overeenkomst met Apple zou zijn voor de distributie van de iPhone in Europa of enkele Europese landen. Volgens Vodafone moet "iedere eventuele overeenkomst die Vodafone sluit van nut zijn voor klanten en aandeelhouders."

Kanshebber

Met welk bedrijf Apple in Europa in zee gaat voor de distributie van de gewilde gadget, is nog niet duidelijk. Vodafone wordt als belangrijke kanshebber beschouwd, omdat de telecomprovider in vrijwel alle Europese landen over een snel mobiel netwerk beschikt.

Volgens andere geruchten zou Apple echter in ieder Europees land een apart contract afsluiten. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zouden als eersten aan de beurt zijn.