AMSTERDAM - Zelfs als de tegenstander een perfecte wedstrijd speelt, is het nieuwe damprogramma Chinook onverslaanbaar. De partij zal dan eindigen in een remise.

Chinook is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Alberta in Canada. Volgens Nature zijn bij dammen in totaal 500 miljard miljard (5 x 1020) verschillende zetten mogelijk. Chinook werkt door alleen winnende zetten te analyseren, waardoor hij - in tegenstelling tot andere damcomputers - nauwelijks hoeft na te denken.

Het gaat overigens om een Angelsaksische variant van het dammen, die met een kleiner bord en minder stukken wordt gespeeld dan de gangbare versie.

Schaken

Dammen is het ingewikkeldste bordspel dat tot dusverre is opgelost. Wetenschappers denken dat een onverslaanbare schaakcomputer nog enkele decennia op zich zal laten wachten.

De doorbraak is volgens Nature niet alleen van belang voor spelletjesfanaten: het algoritme dat de onderzoekers hebben ontwikkeld, kan worden toegepast in allerlei situaties waarbij in korte tijd zeer grote databases moeten worden geanalyseerd.