AMSTERDAM - KPN trekt zijn handen af van zijn mobiele dienst i-mode. Er komen geen nieuwe toestellen of diensten meer op de markt. Ook andere providers gooien de handdoek in de ring.

Alhoewel de licentie op de in Japan uiterst succesvolle dienst van DoCoMo nog enkele jaren doorloopt, zal KPN niet langer meer in i-mode investeren. "Er is nog een voorraadje i-mode-toestellen. Dit zal uiteraard nog verkocht worden. Maar er komen geen nieuwe handsets meer", zo stelt een zegsman van KPN onomwonden tegenover NUZ.nl, de zakelijke nieuwssite van NU.nl.

Opener

Mensen met een i-mode-toestel hoeven zich echter geen zorgen te maken: de bestaande diensten zullen gewoon blijven werken. In een paar jaar tijd is er wat betreft mobiel internet veel veranderd volgens KPN. "Internet op mobiel is veel opener geworden." I-mode was een afgeschermde omgeving.

'Breekijzer'

Bij lancering van i-mode had KPN nog buitengewoon hoge verwachtingen. Deze zijn niet uitgekomen. "Het heeft niet de grote vlucht genomen die we hadden verwacht", aldus KPN. Wel zou i-mode zijn nut hebben gehad als breekijzer voor de mobiele markt.

Deze week werd ook bekend dat het Britse O2 en het Australische Telstra stoppen met i-mode. O2 zal zijn dienstverlening nog twee jaar voortzetten, Telstra trekt dit jaar nog de stekker uit de dienst.