AMSTERDAM - Europese lidstaten hoeven niet toe te staan dat private partijen persoonsgegevens van film- of muziekpiraten bij internetproviders opeisen. Dat vindt althans de Advocaat-Generaal bij het Europees Hof van Justitie. De Nederlandse stichting Brein maakt zich geen zorgen over de uitspraak.

De AG, wiens mening doorgaans door het Hof wordt overgenomen, deelde zijn opvatting tijdens de behandeling van een zaak die is aangespannen door het Spaanse telecombedrijf Telefónica. Dat is door de Spaanse auteursrechtenorganisatie Promusicae gedagvaard om de persoonsgegevens te overhandigen van klanten die muziek uitwisselden via het programma Kazaa.

Telefónica weigerde, omdat het volgens de Spaanse wet alleen verplicht zou kunnen worden de gegevens te verstrekken in het kader van strafrechtelijk onderzoek. Volgens de AG mag dat.

Brein

De stichting Brein, die zich in Nederland bezighoudt met de opsporing van piraten, denkt dat de uitspraak voor haar eigen activiteiten weinig gevolgen zal hebben. Volgens de meeste recente Nederlandse jurisprudentie kunnen internetproviders onder bepaalde omstandigheden wel degelijk tot medewerking worden gedwongen. Dan moet het wel "redelijkerwijs aannemelijk" zijn dat de activiteiten van de piraten onrechtmatig zijn.

In dat geval kunnen de providers niet alleen gedwongen worden de persoonsgegevens te verstrekken, maar moeten ze ook de gewraakte downloadsite sluiten.