AMSTERDAM - Creditcardmaatschappij Visa moet betalingen verwerken voor Russische muziekdownloadsites. Dat heeft een rechtbank in Moskou bepaald.

Visa had onder zware druk van IFPI, de wereldwijde organisatie van de muziekindustrie, zijn medewerking aan de sites beëindigd. De downloadsites, waarvan het onlangs gesloten AllofMP3.com de bekendste is, dragen geen royalties af aan de artiesten wier muziek zij verkopen of aan hun platenmaatschappijen. Daardoor kunnen ze ver onder de elders gangbare prijs opereren.

Wel betalen de sites een vergoeding aan de Russische auteursrechtenorganisatie ROMS, hoewel die internationaal niet wordt erkend. Daardoor opereren de sites binnen de grenzen van de Russische wet.

Internet-Audit, het bedrijf achter downloadsite Alltunes.com, daagde de Russische bank Rosbank voor de rechter. Rosbank wikkelt in Rusland namens Visa betalingen af, maar staakte onlangs de samenwerking met de downloadwinkels.

Contractbreuk

Volgens de Russische rechter is dat contractbreuk. Rosbank moet weer betalingen voor Alltunes en andere downloadsites gaan verwerken, bepaalde hij.

Overigens is de Russische regering inmiddels onder internationale druk een offensief tegen de sites begonnen. De lakse houding van Moskou ten aanzien van het auteursrecht vormde een belangrijke belemmering voor de onderhandelingen over toetreding van het land tot de Wereldhandelsorganisatie WTO. AllofMP3.com werd daarom onlangs door de autoriteiten gesloten.